Historie

1929

Opgericht in 1929 is de Haagsche Studenten Vereeniging de oudste en meest diverse studentenvereniging van Den Haag.

Hoewel onze Vereeniging oorspronkelijk bestond uit leeden die in Den Haag woonachtig waren en elders studeerden, de zogenaamde ‘spoorstudenten’, staan wij vandaag de dag open voor alle studenten.

Dit maakt dat de HSV haar leeden een gevarieerd sociaal netwerk kan bieden en zich niet laat beperken tot één onderwijsinstelling of studentenstad.

Oud van geest, maar jong van lijf

De hoge leeftijd van onze Vereeniging brengt vele tradities met zich mee. Dit is zeker te merken wanneer je de Sociëteit binnenkomt.

Wij zijn namelijk gevestigd in een groot monumentaal herenhuis schuin tegenover het Vredespaleis, waar wij nog altijd de mores van ‘vroeger’ hanteren.

Tevens zijn er jaarlijks terugkerende activiteiten die onze rijke historie met het heden combineren.
Wees gerust: ondanks dat we de oudste en meest traditionele Vereeniging van Den Haag zijn gaan we wel degelijk met onze tijd mee.

Ludieke en studentikoze initiatieven en acties zijn altijd welkom: Zo is het niet geheel ondenkbaar dat er bijvoorbeeld een keer met een kart door de Sociëteit wordt gescheurd of men zich door een doolhof van duizenden bierkratten moet wanen.

Oprichting

Het initiatief tot oprichting van de Vereeniging zou zeer zeker genomen kunnen zijn op een zonovergoten dag ergens ver eind jaren ’20, door een vijftal Leidse studenten.

Olijk, vrolijk en plichtsgetrouw gezeten in de zogenaamde ‘Gele tram’, reizend vanuit hun woonplaats richting de Universiteitsstad.

Van 23 juni 1923 tot en met 9 november 1961 verzorgde deze tramlijn namelijk de interlokale verbinding tussen Den Haag – Wassenaar – Leiden. Ook waren er lijnen voor Den Haag – Rijswijk – Voorburg en Den Haag – Rijswijk – Delft: de Haagsche spoorstudent was op deze manier van alle gemakken voorzien.

Vrijdag 1 februari en – uiteindelijk – zaterdag 2 februari 1929 werd het initiatief omgezet in een daad, en was de oprichting van de Haagsche Studenten Vereeniging een feit.

In eerste instantie waren de studentenverenigingen uit de universiteitssteden niet gelukkig met een nieuwe concurrent in deze nota bene niet-universitaire stad: gezamenlijk verstoorden zij de oprichtingsvergadering van 1 februari met een grote inval….

De H.S.V.’ers lieten zich echter niet klein krijgen, en zo werd een dag later alsnog de Vereeniging opgericht: io vivat!